Η Ιστορία μας Μια δημιουργική διαδρομή

70 Χρόνια Ιστορίας με μιά Ματιά!

Το 2020 ο συνεταιρισμός συμπληρώνει 70 χρόνια δίπλα στον παραγωγό και τον καταναλωτή.

Πολλοί οι άνθρωποι που συνέβαλαν σε αυτή την πορεία.

Κοιτάζοντας το σήμερα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως αυτή η ιστορία επιτυχίας θα συνεχίσει, για πολλές δεκαετίες ακόμα, να είναι παράγοντας ανάπτυξης και ποιοτικής παραγωγής.

Η Ιστορία μας

1950

Οι δύσκολες οικονομικές περίοδοι μετά το Β' Παγκόσμιο ωθούν τους Λάκωνες αγρότες να ιδρύσουν σε κάθε χωριό συνεταιρισμό ενώσεις και έτσι μπορούν να απολαμβάνουν προνόμια όπως φθηνά αγροτικά εφόδια και χρήση μηχανημάτων για την καλλιέργεια και συλλογή των τότε καλλιεργειών του κάμπου (ρύζι, σιτάρι, μπαμπάκια)

1951

Χάρις τις τολμηρές ενέργειες κάποιων παραγωγών ο Λακωνικός κάμπος αρχίζει να μετατρέπεται απο ρυζοχώραφα και βαμβακοκαλλιέργειες σε περιβόλια εσπεριδοειδών.

1960

Τοπικές συνεταιριστικές ενώσεις κάνουν τις πρώτες εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Γερμανία.

1981

Ιδρύεται ο συνεταιρισμός Περιστερίου με 56 μέλη και έδρα τη Σκάλα Λακωνίας.

1993

Ιδρύεται ο συνεταιρισμός Ευρωφρούτ με 132 μέλη και έδρα τη Σκάλα Λακωνίας.

1998

Οι δύο συνεταιρισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και αποροφώντας τους συνεταιρισμούς Μολάων, Ασωπού Παπαδιανίκων και έτσι ιδρύεται ο Α.Σ.Ε. Σκάλας, η μεγαλύτερη οργάνωση παραγωγών που έχει να επιδείξει η Ελλάδα.

2006

Η οικονομική ευμάρεια του ΑΣΕ οδηγεί τα μέλη του στη λήψη απόφασης για δημιουργία προτύπου πρότυπου συσκευαστηρίου - τυποποιητηρίου καθώς και χυμοποιίου φρέσκου χυμού.

2009

Ιδρύεται ένα πρότυπο συσκευαστηρίο-τυποποιητήριο μοναδικό στον τομέα των εσπεριδοειδών στα Βαλκάνια δυναμικότητας 24 τόνους ανά ώρα.